Do góry

Przetwory Przepis na:

żurawina z pigwą (zimowe witaminy w godzinę)

żurawina z pigwą (zimowe witaminy w godzinę)

Autor: DomowaPiwniczka

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 766

Dodano: 15.10.2017

Odsłon: 3864

jesienią i zimą przydają się przetwory z nadwyżką witaminy C i witamin z grupy B (plus mnóstwa minerałów) przepis 2 w 1 : konfitura i mus do deserów, 6 słoiczków 150/180ml.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zmiękczanie pigwy
    Pigwę myję, obieram, pozbawiam gniazd nasiennych. Kroję w kostkę za pomocą kratki do frytek :) i krojenie trwa 3 minuty :)
    Wlewam na dno garnka 1/4 szklanki wody, żeby pigwa nie przywierała do dna.
    Zasypuje cukrem i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut. Puści sok i lekko zmięknie.

    W tym czasie przygotowuję już słoiki - taka organizacja czasu, żeby zmieścić się w godzinie:)

  2. Konfitura
    Dodaję umytą żurawinę, mieszam i dalej gotuję na wolnym ogniu 30 minut. Od czasu d czasu (co mniej więcej 10 minut mieszam).
    Pigwa ma dużo pektyn, a żurawina bardzo ładnie się żeluje, więc konfitura jest bardzo bardzo gęsta i szybko się robi.

  3. Wekowanie
    Do umytych i wysterylizowanych słoików - gorących nakładam gorącą zawartość, czyszczę gwinty raz jeszcze przed zakręceniem. Odstawiam do wystudzenia do góry dnem, na całą noc.
    (przed dodaniem żurawiny wstawiam je do piekarnika na 120 stopni 30 minut-tyle ile robi się konfitura)
    Czynię to z 4/6 zawartości - 4 słoiczki zawekowane :)

    Zimą do wyżerania łyżką wprost ze słoika :) albo do naleśników, chlebka, białego serka, owsianki do słoika do pracy, dodatek do deserów jak panna cotta, sernik, lody, jako wkładka do muffinków lub kruchych ciastek, do mięs, sosów itd.... i moje ulubione śniadanie na ciepło - bundz z żurawiną, a przepis - wystarczy skopiować link https://smaker.pl/przepis-sniadanie-na-cieplo-samo-sie-robi-bundz-z-zurawina,152852,domowapiwniczka.html

  4. Mus do deserów
    Do pozostałej ilości konfitury dolewam pół szklanki wody, zagotowuję. Przecieram przez sitko i drobncy oczkach, aby oddzielić skórki i pestki od miąższu.
    Zagotowuję i wekuję tak jak konfiturę. 2 słoiczki :) delikatna witaminka :) Ale to dobre !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 października Ty to masz rozmach, tyle fajnych przetworów, że nie sposób wszystko ogarnąć ;)
Czasem coś tam w domu się robi, ale nie w takiej ilości :)
Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń