Barszcz czerwony

W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz.

Barszcz czerwony na INTERIA.TV.

Składniki na ok. 4 l barszczu:

  • 3 kg podłużnych buraków
  • 1 korzeń selera
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 3 cebule
  • 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta)
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 4 - 6 wędzonych węgierek
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liski laurowe
  • 0,5 l zakwasu z buraków
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pierz

 

Przygotowanie:

1 kg buraków myjemy i układamy na blasze do pieczenia. Przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.

Pozostałe buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do bardzo dużego garnka, w którym będziemy gotować barszcz.

Wszystkie jarzyny myjemy i obieramy. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Jarzyny kroimy w plasterki i razem z grzybami, śliwkami oraz czosnkiem wkładamy do garnka i zalewamy całość ok. 4 l zimnej wody, tak by warzywa były przykryte. Dodajemy ziele, pieprz w ziarnach, liście laurowe i 1 łyżkę soli i bardzo powoli zagotowujemy.

Gdy wywar zawrze po raz pierwszy, od razu skręcamy ogień na mały i trzymamy wywar na bardzo wolnym ogniu, starając się nie doprowadzać do wrzenia. Tak gotujemy wywar ok. 40 - 50 minut. Powolne gotowanie gwarantuje piękny purpurowy, nasycony kolor i głęboki smak barszczu. Kiedy buraki w wywarze zmiękną, odstawiamy barszcz do wystygnięcia. Zimny przelewamy przez sito i dokładamy starte na tarce, obrane wcześniej upieczone buraki.

Upieczone buraki dodadzą barszczowi jeszcze ze więcej koloru i wzbogacą jego smak. Taki wywar odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej odstawiamy na kolejny dzień. Tuż przed podaniem, odcedzamy z barszczu starte buraki i zagotowujemy wywar bardzo powoli. Na koniec zakwaszamy kiszonym barszczem i doprawiamy majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 231

15 min
9
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 284

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

1
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1