Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
12-6-3 to proste proporcje składników ciasta na 12 babeczek, a dodatki stosuję różne, zwykle jakie mam pod ręką :) są bez tłuszczu więc można powiedzieć orkiszowe biszkoptowe
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4427
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 170
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4427
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 170
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20793
Składniki
Jaja ubijam z cukrem aż 3-krotnie co najmniej zwiększą swoją objętość. Mąkę wymieszaną z proszkiem do dodaję po łyżce ciągle ubijając (mikserem).
Napełniam foremki na babeczki do 3/4 wysokości i wrzucam do każdej wybrany dodatek - pół łyżeczki konfitury lub 3-5 kawałków suszonej żurawiny - niezbyt wile, żeby babeczki swobodnie rosły.
Piekę z funkcja termoobiegu 20 minut w temp 170 stopni. Zanim wyłączę piekarnik, robię tzw "test suchego patyczka" (do szaszłyków) - jeśli włożony patyk jest suchy, wyłączam piekarnik, a jesli nie, zmieniam funkcję na góra dół, temperaturę do 160 stopni i jeszcze 6-8 minut piekę. Babeczki wyjmuję z piekarnika dopiero po 5 minutach od wyłączenia grzania. Czasem korci mnie, żeby otwierać wcześniej, ale wtedy potrafią się zapaść na środku.... więc lepiej tego nie robić, choć smakują tak samo pysznie :)