Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
3 Bit to ciasto bardzo słodkie, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a w dodatku nie wymaga pieczenia.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5917
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 633
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 785
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5917
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 633
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 785
Składniki
Herbatniki układamy na blasze 23×28.
Mascarpone ubijamy z mlekiem i wykładamy na herbatniki, następnie przykrywamy warstwą herbatników.
Do garnka nalewamy wody i wkładamy puszkę z kajmakiem, ustawiamy mały ogień i czekamy, aż woda będzie ciepła i wraz z tym kajmak, ok. 20 min. Kiedy kajmak będzie już ciepły wylewamy go na warstwę herbatników. Kajmak także przykrywamy następną warstwą herbatników.
Ubijamy na sztywno śmietanę z śmietan fixem, zachowując proporcję, jak na opakowaniu. Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki.
Czekoladę ścieramy na małym oczku na tarce i posypujemy nią bitą śmietanę aby nie było jej widać.
Ciasto wkładamy przykryte folią aluminiową do lodówki.
WSKAZÓWKI -Ciasto najlepiej zacząć jeść na drugi dzień, ponieważ herbatniki zrobią się miękkie i ciasto nam się „przegryzie”.