Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia - 3 Bit czekoladowe. Polecam!
Forma 28 cm x 26 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3738
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2067
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5505
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5528
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3738
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2067
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5505
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5528
Składniki
Na dnie formy ułożyć herbatniki. Rozsmarować na nich masę kajmakową o smaku czekoladowym. Przykryć drugą warstwą herbatników.
700 ml mleka wlać do garnka. Dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 200 g masła i zagotować. Do reszty mleka, czyli 300 ml, dodać budyń waniliowy, 1 szklankę mąki pszennej i 1 jajko. Zmiksować, aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku się zagotowało, wlać drugą część mleka. Kilka minut gotować na małym ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Gdy powstanie masa gęsta jak jak budyń, wylać ją na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Pod koniec ubijania śmietany, dodać do niej cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilę ubijać, aż będzie sztywna. Na wierzch zetrzeć kilka kostek deserowej lub gorzkiej czekolady.