Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia - 3 Bit czekoladowe. Polecam!
Forma 28 cm x 26 cm
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3020
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422142
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2240
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3020
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422142
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2240
Składniki
Na dnie formy ułożyć herbatniki. Rozsmarować na nich masę kajmakową o smaku czekoladowym. Przykryć drugą warstwą herbatników.
700 ml mleka wlać do garnka. Dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 200 g masła i zagotować. Do reszty mleka, czyli 300 ml, dodać budyń waniliowy, 1 szklankę mąki pszennej i 1 jajko. Zmiksować, aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku się zagotowało, wlać drugą część mleka. Kilka minut gotować na małym ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Gdy powstanie masa gęsta jak jak budyń, wylać ją na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Pod koniec ubijania śmietany, dodać do niej cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilę ubijać, aż będzie sztywna. Na wierzch zetrzeć kilka kostek deserowej lub gorzkiej czekolady.