Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Agrestowiec to ciasto wymyślone z tęsknoty za agrestem – niegdyś bardzo w Polsce popularnym, dziś już nieco zapomnianym i niedocenianym. Jeśli nie uda ci się kupić agrestowej konfitury, zrób domową. Skontrastuj kwaskową, orzeźwiającą konfiturę ze słodkim biszkoptem orzechowym i bitą śmietaną.
Forma 25x35 cm
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1474
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4664
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7250
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1474
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4664
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7250
Składniki
Umyj agrest i usuń z niego ogonki. Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem, zalej wodą i lekko podgrzej na palniku o niskiej mocy. Gdy agrest puści sok, zwiększ moc palnika. Zagotuj owoce, co pewien czas mieszając. Gotuj przez około pół godziny. Odstaw do wystudzenia. Zagotuj ponownie po 12 godzinach. Zblenduj owoce, połącz z imbirem. Gotuj przez godzinę. Przestudź.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Zmniejsz obroty miksera i – nie przerywając ubijania – stopniowo dosyp do piany cukier. Gdy piana stanie się gładka i lśniąca, dodaj do niej po jednym żółtku. Cały czas mieszaj masę jajeczną mikserem na minimalnych obrotach.
Wyłącz mikser. Partiami przesiej do masy jajecznej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ze zmielonymi w malakserze orzechami. Do mieszania używaj szpatułki. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x35 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudź na kratce.
Zetnij z wystudzonego biszkoptu wierzchnią warstwę, wyrównując jego powierzchnię. Przygotuj poncz z wody i likieru amaretto. Nasącz nim biszkopt.
Wyłóż na biszkopt konfiturę agrestową. Wyrównaj. Wstaw agrestowiec do lodówki. Podawaj z kleksem bitej śmietany (ubij kremówkę z dodatkiem cukru mikserem na wysokich obrotach).