Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ciasto bez pieczenia. Kakaowe herbatniki, słodki kajmak, kwaśny agrest, bita śmietana, bezy i inne owoce lata, to prawdziwy festiwal smaków.
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 142
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 83
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 142
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 83
Składniki
Agrest oczyścić z ogonków i dokładnie umyć. Przełożyć do garnka i garnek postawić na gazie. Nalać szklankę wody i zagotować. Dodać cukier i jeszcze gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera rozdrobnić agrest. Dodać galaretki agrestowe i cytrynową. Mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Foremkę- tortownicę 20x30 wyłożyć folią aluminiową. Puszkę kajmaku umieścić w garnku z gorącą wodą. Kajmak będzie bardziej płynny i łatwiej będzie się smarował. Na dnie ułożyć warstwę herbatników kakaowych. Wyłożyć kajmak. Ładnie rozsmarować i przykryć warstwą herbatników. Wylać na herbatniki przygotowany wcześniej agrest. Przestudzić i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać ser z wiaderka i wymieszać. Dodać galaretkę wcześniej rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody i wystudzoną. Wymieszać. Wylać na agrest. Wstawić do lodówki. Najlepiej na noc. Pokrojone na porcje ciasto udekorować bezikami i owocami lata i listkami mięty. Smacznego.