Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik, który jest bohaterem dzisiejszego wpisu, wyszedł niesamowicie pyszny. I nie ma tym ani grama przechwalania się. Ma aksamitną konsystencję, lekki limonkowy posmak, który dobrze się komponuje z czekoladowymi drobinkami w środku
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 142
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1019
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12006
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 142
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1019
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12006
Składniki
Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki. Formę (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i szklanką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC, do piekarnika wstawić naczynie z gorącą woda. Masa serowa: twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić 2-krotnie. Twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń, sok i skórkę limonki zmiksować razem na gładką masę, wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownicę wstawić do piekarnika, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130st i piec jeszcze ok 45 minut, aż środek będzie ścięty.
Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na sernik, piec 10 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwi piekarnika i pozostawić sernik na godzinę. Następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego!