Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na lekki placek na lato? Wypróbuj przepis na ciasto z porzeczkami i budyniem. Wychodzi puszyste, kremowe i lekko kwaskowate. Ciasto bez dodatku jaj jest niezwykle kruche, przekonaj się. To najlepszy sposób na orzeźwiający deser w ciepłe dni.
forma do tarty o średnicy ok. 28 cm
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2728
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 169
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 124
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2728
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 169
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 124
Składniki
Przygotowanie ciasta z budyniem i porzeczkami rozpocznij od zrobienia kruchego spodu. Masło posiekaj na drobne kawałki i włóż do zamrażarki na kilka minut, aby mocno się schłodziło. Na stolnicy wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj schłodzone masło i wlej łyżkę wody. Schłodzoną dłonią szybko wyrób ciasto tak, aby było elastyczne i jednolite.
Przygotuj formę do tarty i nasmaruj ją dokładnie masłem. Wylep ciastem spód oraz boki formy, tak, aby powstała równomierna warstwa. Wstaw formę do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i ponakłuwaj widelcem. Włóż formę do rozgrzanego piekarnika i piecz do zarumienienia przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do ostudzenia.
W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Odlej trochę mleka i połącz z proszkami budyniowymi do uzyskania jednolitego, gładkiego płynu. Pozostałą część mleka zagotuj z masłem i cukrem. Mleko z proszkiem wlej do gotującego się mleka i mieszaj przez kilka minut, aby nie powstały grudki. Gotową, gładką masę odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Na chłodny spód z kruchego ciasta wylej schłodzoną masę budyniową. Na wierzchu ciasta ułóż porzeczki (możesz też dodać maliny czy jeżyny). W małym rondelku podgrzej dżem, a następnie rozsmaruj go po owocach. Odstaw ciasto do schłodzenia i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Gotowe!