Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na lekki placek na lato? Wypróbuj przepis na ciasto z porzeczkami i budyniem. Wychodzi puszyste, kremowe i lekko kwaskowate. Ciasto bez dodatku jaj jest niezwykle kruche, przekonaj się. To najlepszy sposób na orzeźwiający deser w ciepłe dni.
forma do tarty o średnicy ok. 28 cm
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5347
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 731
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3698
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 414
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2126
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5347
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 731
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3698
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 414
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2126
Składniki
Przygotowanie ciasta z budyniem i porzeczkami rozpocznij od zrobienia kruchego spodu. Masło posiekaj na drobne kawałki i włóż do zamrażarki na kilka minut, aby mocno się schłodziło. Na stolnicy wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj schłodzone masło i wlej łyżkę wody. Schłodzoną dłonią szybko wyrób ciasto tak, aby było elastyczne i jednolite.
Przygotuj formę do tarty i nasmaruj ją dokładnie masłem. Wylep ciastem spód oraz boki formy, tak, aby powstała równomierna warstwa. Wstaw formę do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i ponakłuwaj widelcem. Włóż formę do rozgrzanego piekarnika i piecz do zarumienienia przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do ostudzenia.
W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Odlej trochę mleka i połącz z proszkami budyniowymi do uzyskania jednolitego, gładkiego płynu. Pozostałą część mleka zagotuj z masłem i cukrem. Mleko z proszkiem wlej do gotującego się mleka i mieszaj przez kilka minut, aby nie powstały grudki. Gotową, gładką masę odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Na chłodny spód z kruchego ciasta wylej schłodzoną masę budyniową. Na wierzchu ciasta ułóż porzeczki (możesz też dodać maliny czy jeżyny). W małym rondelku podgrzej dżem, a następnie rozsmaruj go po owocach. Odstaw ciasto do schłodzenia i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Gotowe!