Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto.Makowiec z jabłkami, smaczny, wilgotny i miękki. Takie ciasta lubimy :)
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Tortownica 22 lub 24 cm. Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Potem dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Drugim razem zmielić z cukrem (3 łyżki maku, łyżka cukru ). Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię schłodzić w lodówce. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na średnich oczkach tarki. Do maku dodać jabłka, rodzynki, aromat migdałowy, mąkę, wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na spód tortownicy, zostawiają trochę na wierzchnie ozdoby. Ciasto posypać bułką tartą i płatkami migdałowymi.
Wyłożyć masę makowo-jabłkową dobrze dociskając.
Z reszty ciasta wyciąć wzorki i układać na wierzch ciasta. Piec w 180 C około 55-60 minut.