Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybkie kruche ciasteczka z migdałami na zdrową przekąskę, a ja używam ich także jako coś w rodzaju wierzchniej warstwy do mazurków przepis na ok. 15 ciastek przekroju dużej szklanki
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Składniki
Mąkę mieszam z cukrem. Wbijam jajko i dodaję miękkie masło. Jeśli mam, dorzucam łyżkę mielonych migdałów.
Szybko zagniatam ciasto, najpierw łyżką potem dłonią. Szybko bo jest bardzo klejące - masło roztapia się od ciepłych dłoni. Zagniecione ciasto zawijam w folię spożywczą i pakuję na 5-8 minut do zamrażarki, żeby stwardniało i nie kleiło się przy rozwałkowywaniu.
Przygotowuję pieczątkę - układam napis z literek.
Stolnicę wysypuję mąką, rozwałkowuję ciasto na grubość ok 0,5 cm, wycinam ciasteczka foremką i stempluję :) Piekę w 160 stopniach 15-18 minut, na ostatnie 3 minutki podnoszę blachę z ciastkami na półkę wyżej i włączam górnego grilla, żeby się przyrumieniły. Mmmniaaamm :)
Te spieczone szamiemy od razu, a te ładne używam jako wierzchniej dekoracyjnej warstwy do mazurków :)