Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2745
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 36
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 335
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2745
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 36
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 335
Składniki
Wykonanie ciasta na spód placka: Margarynę zmiksować z dżemem, dodać jajko, cukier i stopniowo dodawać mleko. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i połączyć z margaryną i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, po czym ostudzić. Trzy galaretki ugotować oddzielnie w szklankach wody, zaś jedna galaretkę gotujemy tak jak w opisie na opakowaniu.
Wykonanie masy: Żółtka utrzeć z cukrem. Budyń wymieszać w ½ szklance mleka. Resztę mleka zagotować, dodać utarte żółtka, rozpuszczony budyń i cały czas mieszając ugotować krem. Po czym krem ostudzić i utrzeć z masłem. Następnie krem podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i pokrojone obie czekolady. Do drugiej orzechy (lekko zrumienione na suchej patelni), do trzeciej dodać pokrojone galaretki.
Składanie placka: Na spodzie placka rozkładamy masę kakao , druga warstwa to masa z orzechami. Na górę placka rozkładamy starannie masę z galaretką i zalewamy tężejącą galaretką.
Gotowy placek przenosimy w chłodne miejsce. Najlepiej go kroić na drugi dzień.