Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amerykańskie babeczki będą świetnie smakować na śniadanie, przekąskę czy deser. Są symbolem prawdziwie amerykańskich breakfastów i brunchów. Mają charakterystyczny kształt grzybka, a w smaku to poezja! Rozpływają się w ustach i pozostawiają niebywałą słodycz na podniebieniu. Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli chcesz, możesz z powodzeniem dodać do tych muffinek swoje ulubione dodatki: pokruszoną czekoladę, borówki, orzechy czy rodzynki.
Składniki
Masło rozpuść w niewielkim rondelku i pozostaw do ostygnięcia. W misce rozbełtaj jajka z mlekiem, a następnie dodaj chłodne już masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko widelcem i odstaw. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj cukier, sól i tartą skórkę cytrynową.
Do suchych składników dodawaj partiami mokrą mieszankę, cały czas miksując na niskich obrotach. Mieszaj do momentu otrzymania jednolitej i gładkiej konsystencji. Za pomocą łyżki nakładaj mieszankę do 12 foremek do muffinek wyłożonych papilotami.
Formę z amerykańskimi babeczkami włóż do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka. Gotowe babeczki wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przed wyciągnięciem z formy. Podawaj posypane cukrem pudrem. Upieczone przechowuj w lodówce przez 2-3 dni w szczelnym, szklanym pojemniku.