Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu hitem na polskich stołach stało się amerykańskie ciasto marchewkowe. Wiele kulinarnych mód odchodzi w zapomnienie, ale marchewkowiec wciąż jest przebojem. Nic dziwnego – jest po prostu pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu i długo zachowuje świeżość (najlepszy jest na drugi dzień po upieczeniu!). Spróbuj tego wypieku, nawet jeśli nie przepadasz za marchewką. Dodaje ciastu wilgoci, ale jej smak jest praktycznie niewyczuwalny.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1221
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 103
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1030
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1221
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 103
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1030
Składniki
Obierz marchewki i zatrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pokrój drobno ananas (możesz użyć plastrów owocu z zalewy) i posiekaj orzechy (odłóż trochę do dekoracji).
Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienką strużką wlej do niej olej. Połącz z marchewką, ananasem i orzechami.
Do masy przesiej przez sitko mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj delikatnie – tylko do połączenia składników.
Natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą formę o wymiarach około 20x30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawaj do niej serek, cały czas mieszając – do uzyskania jednolitej polewy.
Rozprowadź przestudzoną, ale wciąż półpłynną polewę na wierzchu ciasta. Wstaw je na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj orzechami.