Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu hitem na polskich stołach stało się amerykańskie ciasto marchewkowe. Wiele kulinarnych mód odchodzi w zapomnienie, ale marchewkowiec wciąż jest przebojem. Nic dziwnego – jest po prostu pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu i długo zachowuje świeżość (najlepszy jest na drugi dzień po upieczeniu!). Spróbuj tego wypieku, nawet jeśli nie przepadasz za marchewką. Dodaje ciastu wilgoci, ale jej smak jest praktycznie niewyczuwalny.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4858
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 983
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9345
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4858
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 983
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9345
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1389
Składniki
Obierz marchewki i zatrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pokrój drobno ananas (możesz użyć plastrów owocu z zalewy) i posiekaj orzechy (odłóż trochę do dekoracji).
Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienką strużką wlej do niej olej. Połącz z marchewką, ananasem i orzechami.
Do masy przesiej przez sitko mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj delikatnie – tylko do połączenia składników.
Natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą formę o wymiarach około 20x30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawaj do niej serek, cały czas mieszając – do uzyskania jednolitej polewy.
Rozprowadź przestudzoną, ale wciąż półpłynną polewę na wierzchu ciasta. Wstaw je na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj orzechami.