Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amoniaczki to obowiązkowe ciasteczka na święta Bożego Narodzenia. Pyszne, kruche, rozpływają się w ustach. Ciastka dla wielu osób znane od dzieciństwa.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 93
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 220
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20450
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 93
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 220
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20450
Składniki
do miseczki 2 łyżki gęstej śmietany 18 % z lodówki , 1/2 łyżeczki amoniaku i wymieszać. Odstawić na 5 min. W tym czasie do większej miski wsypać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i cukier.Dodać też śmietanę z amoniakiem. Ciasto wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką. Wyrobione ciasto musi być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto wyrabiać i podsypywać lekko mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozwałkować na grubość 5 mam.Wycięte ciastka każde posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Ułożyć na blasze, może być gęsto, bo ciastka rosną w górę i nie rozchodzą się na boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni Celsjusza ok. 17 min. na rumiano.