Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amoniaczki to obowiązkowe ciasteczka na święta Bożego Narodzenia. Pyszne, kruche, rozpływają się w ustach. Ciastka dla wielu osób znane od dzieciństwa.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4957
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419154
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4957
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419154
Składniki
do miseczki 2 łyżki gęstej śmietany 18 % z lodówki , 1/2 łyżeczki amoniaku i wymieszać. Odstawić na 5 min. W tym czasie do większej miski wsypać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i cukier.Dodać też śmietanę z amoniakiem. Ciasto wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką. Wyrobione ciasto musi być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto wyrabiać i podsypywać lekko mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozwałkować na grubość 5 mam.Wycięte ciastka każde posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Ułożyć na blasze, może być gęsto, bo ciastka rosną w górę i nie rozchodzą się na boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni Celsjusza ok. 17 min. na rumiano.