Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z dodatkiem, którego najważniejszym elementem jest ananas
Składniki
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest już lśniąca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°. Pieczemy ok 30-35 minut. Studzimy.
Krem: Odsączamy ananasy z zalewy. Jeśli jest jej mniej dolewamy do niej wody, tak aby zyskać 1,5 szklanki płynu. Szklankę odsączonego soku zagotowujemy, w pozostałej ilości rozprowadzamy budyń, mąkę oraz cukier. Wlewamy do gotującego soku, ciągle mieszając gotujemy jeszcze chwilę aż nasz budyń będzie gęsty. pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z żółtkami na jednolitą masę, ciągle ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ananasa z puszki kroimy w kostkę. Dodajemy do masy, mieszamy.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest lśniąca dodajemy wiórki kokosowe. Blaszkę, w której piekliśmy ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy bezę. Równomiernie rozprowadzamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°. Pieczemy ok 20-25 minut. Studzimy.
W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Przystępujemy do składania ciasta (najlepiej zrobić to w blaszce, w której wcześniej piekliśmy biszkopt i bezę, wystarczy wyłożyć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Wykładamy biszkopt, nasączamy go przygotowanym ponczem. Na ciasto wykładamy masę budyniową, a następnie przykrywamy bezą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie możemy śmiało delektować się smakiem