Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycja ciasteczek z wróżbą pochodzi z dalekich Chin i najczęściej wykonuje się je z okazji świętowania tamtejszego Nowego Roku. Jednak ten zaskakujący smakołyk możesz przygotować na nadchodzące andrzejki, Nowy Rok bądź spontaniczne przyjęcie z przyjaciółmi. Na pewno zaskoczą twoich gości. Przed rozpoczęciem pracy koniecznie napisz swoje intencje, wydrukuj je i wytnij, aby tworzyły małe paseczki. Jeśli zamierzasz przygotować większą ilość ciasteczek, poproś o pomoc jedną lub kilka osób. Pieczenie ciasteczek to niestety żmudna praca. Złożenie łakoci jest bardzo proste, jednak musisz działać niesłychanie szybko i trzymać się naszych wskazówek, by osiągnąć zamierzony efekt.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 30
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 30
Składniki
Na początku przygotuj małe, podłużne karteczki z twoimi wróżbami, intencjami lub mini obrazkami. Przygotuj sobie stanowisko pracy tak, aby blat, na którym będziesz odkładać blachę z upieczonymi ciasteczkami, był dość blisko piekarnika (ważna jest szybkość pracy, więc nie ma czasu na spacery po kuchni). Pamiętaj także o kubku lub filiżance, na krawędzi której będziesz składać ciastka.
W misce wymieszaj sypkie składniki: przesiane mąki, cukier puder i sól. W drugiej misce ubij białka, aż powstanie lekka piana i powoli dodawaj sypkie składniki, mieszając ciasto silikonową szpatułką. Na koniec dodaj ekstrakt. Ciasto powinno łatwo spływać ze szpatułki do miski i być rzadkie jak ciasto na naleśniki. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej wody, aż ciasto będzie lejące.
Płaską, metalową blaszkę wysmaruj olejem za pomocą pędzelka i wyłóż łyżką porcję ciasta. Rozsmaruj masę tak, by powstało równe koło o średnicy ok. 5-7 cm. Zrób 2, maksymalnie 3 ciastka na jeden rzut pieczenia. Jeśli masz obok siebie kogoś do pomocy, umieść na blasze 2 ciastka na osobę. Smakołyki po upieczeniu musisz bardzo szybko złożyć, ponieważ natychmiast stygną. Jeśli staną się twarde, trudno będzie je uformować, aby ich nie złamać.
Wstaw blaszkę z ciasteczkami do pieca nagrzanego do 160°C i piecz 8-11 minut na złoty kolor. Pierwsze dwa ciastka możesz wykonać na próbę, aby nabrać wprawy w ich składaniu.
Gdy ciasteczka zaczną się złocić, wyjmij blachę na blat, za pomocą metalowej szpachelki lub szpatułki szybko podważ powierzchnię ciasteczka, włóż do środka karteczkę z wróżbą i ostrożnie złóż ciastko na pół. Następnie sprytnie, lecz bardzo ostrożnie (ciasto i blacha są gorące!) podnieś ciastko półokrągłą częścią do góry. Trzymaj obiema rękami za zewnętrzne krawędzie i naciągnij na krawędzi kubka lub filiżanki, w taki sposób, by złożony środek ciastka oparł się na rancie. Następnie ściągnij krawędzie w dół.
Uformowane ciasteczko włóż do metalowej foremki na muffinki, aby się nie odkształciło i zachowało swój charakterystyczny kształt. Ciastka błyskawicznie stygną, więc już po chwili są już gotowe. Pamiętaj, aby nie przepiekać ciastek, ponieważ po wyjęciu z pieca muszą być na tyle elastyczne, by dały się swobodnie formować. Jeśli po ostygnięciu twoje ciasteczka są nadal miękkie w środku, możesz włożyć foremkę z ciasteczkami z powrotem do piekarnika na kilka minut i pozwolić im stwardnieć. Piecz i formuj wszystkie ciasteczka w taki sam sposób, aż do wykończenia ciasta. Ciasteczka z wróżbą możesz przechowywać kilka lub kilkanaście dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.