Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo czekoladowe babeczki! Maziste i wilgotne niczym brownie.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6965
Polecam.
Odsłon: 115
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5274
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2412
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6965
Polecam.
Odsłon: 115
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5274
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2412
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
ROBIMY CZEKOLADOWĄ MASĘ Mleko oraz masło powinno mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej godzinę przed planowanym pieczeniem z lodówki. Tabliczkę czekolady (100g) łamiemy na kostki i wrzucamy do miski, dodajemy do niej masło. W rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy cała czekolada połączy się już z masłem, cienką stróżką dolewamy powoli mleko i intensywnie mieszamy. Gdy całość uzyska płynną, gładką i błyszczącą konsystencję, ściągamy miskę znad pary wodnej i studzimy przez 15-20 minut. Mąkę mieszamy starannie z cukrem pudrem, kakao, solą oraz proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy. Do osobnej, dużej miski wbijamy jajka, dodajemy do nich ekstrakt waniliowy i miksujemy przez kilka minut do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Nie przerywając miksowania, zaczynamy powoli, cienką strużką wlewać do jajek płynną czekoladę. Gdy masa stanie się jednolita, przerywamy miksowanie i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do czekoladowej masy wsypujemy wymieszane składniki sypkie i mieszamy delikatnie do ich połączenia w gładkie, pachnące ciasto.
PICHCIMY BABECZKI Gotowe ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Babeczki powinny wyraźnie się podpiec, podrosnąć, i napuszyć. W międzyczasie ostrym nożem kroimy pozostałą tabliczkę czekolady (100g) w niewielkie kawałeczki. Po 10 minutach wyciągamy babeczki z pieca, posypujemy ich wierzchy posiekaną czekoladą i natychmiast wkładamy z powrotem do pieca na kolejne 5 minut. Nie należy piec browniesowych babeczek ani minuty dłużej! Jeśli przetrzymamy je w cieple przez dłuższy niż 15 minut czas, z pewnością je niepotrzebnie przesuszymy. Powinny mieć zapieczoną skórkę, lecz pozostać w środku maziste i wilgotne. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy babeczki przez 15-20 minut w formie, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.