Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe babeczki w święta do koszyczka są wkładane, a później z wielkim smakiem zjadane. Dzieci lubią je dekorować, a potem jedną za drugą smakować. Przepis na ciasto jest proste, banalne, a do tego w smaku są cytrynowe, idealne. Białka tylko ubijamy, pozostałe składniki w mikserze mieszamy, potem tylko pieczemy, i dowolne dodatki do ozdoby dajemy. Małe, żółte, cytrynowe, takie babeczki w kilka chwil gotowe.
mikser, 18 sylikonowych foremek na babeczki
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37393
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 381
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 138
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 364
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9216
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37393
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 381
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 138
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 364
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9216
Składniki
Suche składniki: mąkę mieszamy z budyniem i z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na kogel- mogel, dolewamy olej i nadal miksujemy. Dodajemy otartą skórkę z całej cytryny i sok z jej połowy (ok. 3 duże łyżki). Białka ubijamy na gęstą pianę z dodatkiem soli. Do kogel- mogel dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy ubite białka i całość krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Piekarnik nastawiamy na 160°C – 165°C.
Przygotowujemy ok. 18 sylikonowych foremek na babeczki. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (bez końcówki, tak najłatwiej nakładać ciasto), wypełniamy nim babeczki, do połowy ich wysokości. Babeczki pieczemy ok. 20 min, na poziomie 2, od dołu. Przed wyjęciem robimy test długą wykałaczką. Babeczki pozostawiamy do przestygnięcia, ozdabiamy lukrem i dowolnymi dodatkami.
Listki czekoladowe: Ok. 3-4 kostki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Listki świeżej mięty lub melisy, maczamy w czekoladzie, tylko z jednej str. Pozostawiamy w lodówce do całkowitego przestygnięcia i delikatnie ściągamy odklejamy listki.