Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki karmelowe"
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 17432
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 834
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 72
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4534
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 17432
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 834
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 72
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4534
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń, połóż na deseczce i pozostaw tak ok. 25 minut w pokojowej temperaturze, by rozmarzło. Potem płat ciasta lekko rozwałkuj. Z placka wytnij 12 kółek.
Przygotuj 12 jednakowych żaroodpornych miseczek. Posmaruj je tłuszczem. Wyłóż krążkami ciasta i mocno dociśnij je do ścianek miseczek. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Spody do babeczek piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 st.
Gotowe spody wyjmij, chwilę przestudź, potem delikatnie wyjmij z miseczek. Odłóż do wystudzenia. W tym czasie zagotuj 300 ml mleka z cukrem.
Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym. Wlej do wrzącego mleka. Gotuj, mieszając, jeszcze minutę. Spody napełnij budyniem. Wierzchy wygładź. Odstaw na 30 minut. Potem posmaruj sosem karmelowym i obłóż owocami. Ew. oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj