Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szparagowy trwa w Polsce dość krótko, więc warto włączać je do jadłospisu, nim znikną ze sklepowych półek na wiele miesięcy. Świetnym pomysłem na pyszny, lekki, a przy tym szybki w przygotowaniu obiad jest makaron ze szparagami. Ich zielona odmiana potrzebuje zaledwie kilku minut gotowania, by nadawały się do spożycia. Niewiele dłużej trzeba gotować makaron. Przygotowując sos, pamiętaj o starannym umyciu cytryny. Otrzyj tylko żółtą część skórki (białe albedo jest gorzkie), która doda sosowi wspaniałego aromatu. Z poniższego przepisu przygotujesz danie dla dwóch osób.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13982
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15772
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6394
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13982
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15772
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6394
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź.
Odetnij od szparagów zdrewniałe końce. Pokrój je na około dwucentymetrowe kawałki. Odłóż osobno główki. Zagotuj w garnku osoloną wodę z dodatkiem cukru i masła. Włóż do niej na około 5 minut pokrojone łodygi szparagów. Główki dołóż po 3 minutach (na 2 minuty). Odcedź.
Zagotuj w garnku (na wolnym ogniu) śmietanę kremówkę. Dodaj do niej starty na tarce o drobnych oczkach parmezan i skórkę z cytryny (także otartą na drobnych oczkach tarki). Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz także dodać do sosu część posiekanych listków bazylii.
Połącz sos z kawałkami szparagów. Gotuj jeszcze przez chwilę. Połącz z makaronem. Rozłóż na talerze i udekoruj listkami bazylii.