Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szparagowy trwa w Polsce dość krótko, więc warto włączać je do jadłospisu, nim znikną ze sklepowych półek na wiele miesięcy. Świetnym pomysłem na pyszny, lekki, a przy tym szybki w przygotowaniu obiad jest makaron ze szparagami. Ich zielona odmiana potrzebuje zaledwie kilku minut gotowania, by nadawały się do spożycia. Niewiele dłużej trzeba gotować makaron. Przygotowując sos, pamiętaj o starannym umyciu cytryny. Otrzyj tylko żółtą część skórki (białe albedo jest gorzkie), która doda sosowi wspaniałego aromatu. Z poniższego przepisu przygotujesz danie dla dwóch osób.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 143
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2408
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 143
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2408
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź.
Odetnij od szparagów zdrewniałe końce. Pokrój je na około dwucentymetrowe kawałki. Odłóż osobno główki. Zagotuj w garnku osoloną wodę z dodatkiem cukru i masła. Włóż do niej na około 5 minut pokrojone łodygi szparagów. Główki dołóż po 3 minutach (na 2 minuty). Odcedź.
Zagotuj w garnku (na wolnym ogniu) śmietanę kremówkę. Dodaj do niej starty na tarce o drobnych oczkach parmezan i skórkę z cytryny (także otartą na drobnych oczkach tarki). Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz także dodać do sosu część posiekanych listków bazylii.
Połącz sos z kawałkami szparagów. Gotuj jeszcze przez chwilę. Połącz z makaronem. Rozłóż na talerze i udekoruj listkami bazylii.