Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini-babeczki kakaowe, cytrynowe i kokosowe idealne do koszyczka. Pieczemy je za jednym razem i mamy idealne babeczki do święconki w trzech różnych smakach.
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 48
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2456
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 342
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 48
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2456
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 342
Składniki
Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy przez sito. Obie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
Jajka ubijamy przez chwilę na wysokich obrotach miksera. Następnie, cały czas ubijając, powoli wsypujemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie nadal ubijając, powoli wlewamy olej i ekstrakt zapachowy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki.
Masę rozlewamy do trzech miseczek. Do pierwszej dodajemy kakao i łyżkę ciepłej wody, dobrze mieszamy. Do następnej miseczki wsypujemy wiórki kokosowe, łączymy z ciastem i wreszcie do trzeciej miseczki wrzucamy sok i skórkę z cytryny. Gotowymi ciastami napełniamy foremki silikonowe do mini babeczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut (do suchego patyczka).
Upieczone babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Możemy je posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Z tej porcji ciasta wychodzi 12-14 mini babeczek.
Proste mini-babeczki w trzech smakach gotowe!