Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam babeczki przez cały rok – można użyć różnych owoców (jak braknie polskich sezonowych owoców, używam winogron czy mandarynek), a tak naprawdę to wszyscy uwielbiają ten krem, więc czasem po prostu robię babeczki z kremem i cienką warstwą galaretki owocowej.... Mniam mniam...
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326457
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12089
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16864
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5513
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326457
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12089
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16864
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5513
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki szybko wymieszać i dokładnie wyrobić. Do foremek o średnicy 10 cm wkładać kulkę ciasta o wadze ok. 75 g (korzystam z wagi elektronicznej, dzięki temu babeczki są takie same). Jeśli ciasto jest klejące, można włożyć je do lodówki na 30 min. Nakłuć babeczki widelcem i posmarować białkiem. Wstawić je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut aż się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, nie wyjmując z foremek. Babeczki z foremek można wyjmować, gdy lekko ciepłe. Uwaga: foremki muszą być zimne do przygotowania następnej partii babeczek.
Krem budyniowy: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 1 szkl. zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z masłem i cukrem wanilinowym. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka (można zdjąć garnek z gazu), mieszamy i dalej gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Krem należy ostudzić.
Do babeczek nakładać po 60-70 g ostudzonego kremu. Ułożyć dowolne owoce. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i gotowe. Znikną z całą pewnością szybciej niż powstawały ;-)