Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny i błyskawiczny sposób na czekoladowe babeczki, które wypełnione są rozpływającym się orzechowym wnętrzem. Smakują wybornie, a przekrojone wyglądają przepięknie. Skradną serca największym koneserom babeczek! Harmonia czekoladowych i orzechowych smaków z maślaną nutką, to kompozycja doskonała. Koniecznie wypróbuj przepis! Idealnie pasuje na Dzień Dziecka, ale i na każdą inną okazję. Docenisz na pewno szybkość przygotowania i bajeczny smak.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1482
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 249
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 123
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1482
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 249
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 123
Składniki
Mały słoiczek masła orzechowego (według preferencji może być również z solą) przełóż do miseczki. Za pomocą łyżeczki odmierz porcję i formuj w dłoniach małe kulki. Powinno wyjść około 12 kuleczek. Następnie wstaw kuleczki do zamrażalnika na 10 minut. Dzięki temu ich konstystencja będzie nieco twardsza.
W tym czasie przygotuj ciasto. Użyj około 8 łyżek mąki pszennej, dodaj 6 łyżek cukru oraz ok. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Piecz w tem
Przygotuj miskę i wbij do niej 3 jajka. Mieszaj mikserem, aż się roztrzepią. Przelej jajka do mąki.
Rozpuść dwie czekolady. Potrzebny będzie mniejszy garnek oraz miska. Postaw garnek wypełniony do 3/4 wodą na średnim ogniu i ustaw na nim miskę. Gdy woda będzie już wrzała, powoli możesz dorzucać do miski czekoladę. Czekolada będzie się łatwiej roztapiać gdy dodasz ją w kostkach. Następnie mieszaj czekoladę, aż do rozpuszczenia. Dodaj czekoladę do masy z mąką i jajkami.
W rondelku rozpuść 200 g masła. Po rozpuszczeniu masła wlej je do masy i wymieszaj.
Przygotuj formę do pieczenia babeczek. Możesz użyć silikonowych foremek do babeczek. Nie trzeba takich foremek smarować tłuszczem. Najpierw zacznij wlewać do foremek czekoladową masę. Następnie zanurz w niej pojedynczą kulkę i ponownie zalej babeczki, aż do końca formy. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!