Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami..
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1339
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1795
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 260
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 580
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1339
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1795
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 260
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 580
Składniki
Mąki przesiewamy i łączymy z masłem, proszkiem, jajkami i cukrem - zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do worka, i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Foremki do mufinek/babeczek delikatnie natłuszczamy. Stolnicę posypujemy mąką, układamy ciasto i wałkujemy na grubość 3-4mm. Wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki, dociskając do boków i dna. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kółka. Aby ciasto nie wyrosło, babeczki przykrywamy folią i posypujemy ryżem lub grochem. Pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180stopni. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy z cynamonem, cukrem i rodzynkami, dodajemy odrobinę wody. Gotujemy aż zmiękną, następnie odsączamy z płynu. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy tylko 400 mleka, słodzimy dwiema łyżkami pudru. Gotowy mieszamy z odrobiną zielonego barwnika. Śmietanę ubijamy, dodajemy puder. Znów ubijamy. Na babeczki nakładamy masę jabłkową, następnie zielony budyń. Śmietaną napełniamy rękaw, i wyciskamy stożki. Dekorujemy posypką.. i możemy się zajadać :D