Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedświąteczne przygotowania w toku, warto również pomyśleć o świątecznym menu. Dzisiaj proponuję szybką babkę a'la Murzynek, mocno kakaowa, z lekkim kawowym posmakiem, oblana ciemną czekolada. Babka jest wilgotna, mięciutka i puszysta, długo zachowuje świeżość.
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 105
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 145
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 361
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 193
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 154
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 105
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 145
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 361
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 193
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 154
Składniki
Ciasto: w jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, cukry, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce miksujemy miękkie masło na jasny, puszysty krem. Następnie cały czas miksując wlewamy maślankę, mleko, kawę rozpuszczoną w łyżce mleka i jajka (masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale to nic nie szkodzi). Gdy wszystkie składniki się połączą stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy na najniższych obrotach. Formę natłuszczamy i podsypujemy kakao. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut w formie, a następnie wyjmujemy ciasto i studzimy na kratce. Polewa: czekoladę podgrzewamy w małym rondelku ze śmietaną do połączenia składników. Powstałą polewą dekorujemy ciasto. SMACZNEGO!