Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka anielska to najbardziej puszyste ciasto, jakie można przyrządzić. Wszystko dzięki zawartości wody gazowanej, której bąbelki sprawiają, że całość wręcz rozpływa się w ustach i jest mocno napowietrzona. Ma delikatny smak wanilii i pomarańczy, a dodatkową zaletą tej babki jest szybkość i prostota przygotowania.
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4926
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 640
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4926
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 640
Składniki
Piekarnik nastaw wcześniej na 180 st. Celsjusza. Tak samo formę do babki z kominem o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą – będzie się liczyć każda sekunda między ukończeniem masy a wstawieniem jej do pieca.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przemieszaj wszystko widelcem i odłóż na bok.
W misie miksera elektrycznego utrzyj masło z cukrem na puszystą masę na średnich obrotach. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Zmniejsz prędkość do niskiej. Dodaj skórkę pomarańczową, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia.
Wsypuj partiami mąkę i mieszaj tylko do połączenia składników.
Wlej wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj szpatułką do momentu zniknięcia smug.
Przenieś ciasto do przygotowanej wcześniej formy i natychmiast wstaw całość do nagrzanego już piekarnika. Piecz babkę anielską przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i pozostaw ciasto na co najmniej 10 minut przed przełożeniem na paterę. Podawaj po ostudzeniu.