Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka anielska to najbardziej puszyste ciasto, jakie można przyrządzić. Wszystko dzięki zawartości wody gazowanej, której bąbelki sprawiają, że całość wręcz rozpływa się w ustach i jest mocno napowietrzona. Ma delikatny smak wanilii i pomarańczy, a dodatkową zaletą tej babki jest szybkość i prostota przygotowania.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 73
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 73
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Składniki
Piekarnik nastaw wcześniej na 180 st. Celsjusza. Tak samo formę do babki z kominem o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą – będzie się liczyć każda sekunda między ukończeniem masy a wstawieniem jej do pieca.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przemieszaj wszystko widelcem i odłóż na bok.
W misie miksera elektrycznego utrzyj masło z cukrem na puszystą masę na średnich obrotach. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Zmniejsz prędkość do niskiej. Dodaj skórkę pomarańczową, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia.
Wsypuj partiami mąkę i mieszaj tylko do połączenia składników.
Wlej wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj szpatułką do momentu zniknięcia smug.
Przenieś ciasto do przygotowanej wcześniej formy i natychmiast wstaw całość do nagrzanego już piekarnika. Piecz babkę anielską przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i pozostaw ciasto na co najmniej 10 minut przed przełożeniem na paterę. Podawaj po ostudzeniu.