Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na ciasto, które jest obowiązkowym punktem wśród jesiennych wypieków: aromatyczną babkę cynamonową z orzechami włoskimi. Powiedzieć, że ciasto wychodzi puszyste i wilgotne, to jak nic nie powiedzieć. Całość jest lekka jak chmurka i niemal słychać powietrze uciekające z ciasta w trakcie rozrywania kolejnych kawałków. Lekka, wilgotna konsystencja jest przełamywana przez chrupiące orzechy i zapieczoną skórkę na górze, a całość pachnie tak fenomenalnie, że gwarantuje Wam, na jednym kawałku się nie skończy.
mikser, keksówka 30 x 12 cm
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1925
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1925
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Składniki
Przygotuj nadzienie. Do niewielkiej miski wsyp 60 g grubo siekanych orzechów włoskich. Dodaj do nich 75 g drobnego cukru i łyżkę cynamonu. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do równego rozprowadzenia cynamonu w cukrze.
300 g mąki tortowej, dwie łyżeczki sody oczyszczonej i niewielką szczyptę soli przesiej przez drobne sitko, a następnie krótko przemieszaj za pomocą rózgi.
Do dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła i dodaj do niego 75 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Zacznij dodawać do masła trzy jajka. Zrób to pojedynczo i za każdym dokładnie łącz ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego jajka. Po dodaniu trzeciego jajka masa zacznie wyglądać jakby zaczynała się rozdzielać. Jest to normalne i nie ma się czym przejmować.
Dodaj do masy 300 g gęstej, kwaśnej śmietany i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko połącz ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach, tylko do rozprowadzenia śmietany i wygładzenia masy. Następnie zacznij dodawać do ciasta mąkę z sodą. Zrób to w trzech partiach, za każdym razem szybko łącząc ze sobą składniki, tylko do momentu, aż mąka przestanie być widoczna. Nie mieszaj ciasta za długo, bo wyjdzie ciężkie i zbite, z dużą szansą na zakalec.
Połowę tak przygotowanego ciasta przełóż do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o rozmiarach 30 x 12 cm. Rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni. Po wyrównaniu ciasta wyłóż na nie mniej więcej połowę cukru z cynamonem i orzechami. Rozłóż nadzienie w taki sposób, żeby utworzyć cienką warstwę na całej powierzchni, przykryj je resztą ciasta, i wyrównaj wierzch. Wyrównaną górę ciasta pokryj resztą cukru, który utworzy w trakcie pieczenia przyjemnie chrupiącą, cynamonową skórkę.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 40 – 45 minut, do suchego patyczka.
Po 45 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do lekkiego przestudzenia na około 15 minut. Następnie wyjmij babkę na kratkę i wystudź całkowicie.
Smacznego!