Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cytrynowa dwukolorowa to kompromis pomiędzy klasyczną babką cytrynową a babką marmurkową. Przepis na to ciasto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół. Wykonanie jest banalnie proste, dlatego każdy poradzi sobie z jej upieczeniem. Jak zrobić babkę cytrynową dwukolorową? Chcąc nadać babce cytrynowej atrakcyjniejszego wyglądu, wystarczy wydzielić część cytrynowego ciasta do osobnej miski, dodać do niej kakao, a następnie przelać naprzemiennie dwa kolory ciast do formy. Upieczona babka po rozkrojeniu z pewnością przykuje uwagę gości. Co zrobić, żeby babka cytrynowa była wilgotna i puszysta? Za wilgotność i puszystość babki odpowiadają zarówno składniki, jak i sposób ich łączenia. Ważne jest zachowanie proporcji podanych w przepisie. Cudownej wilgotności nadają babce: cytryna, olej i jajka. Za puszystość odpowiada odpowiednio długie miksowanie jajek i pozostałych składników. Chcąc uniknąć zakalca, wszystkie składniki należy wyciągnąć z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem, żeby przed pieczeniem osiągnęły one temperaturę pokojową. Ciasto powinniśmy ucierać zawsze tylko w jedną stronę - albo w prawo, albo w lewo. Wtedy będziemy mieli pewność, że gluten zawarty w mące wytworzy zwartą strukturę.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4846
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4846
Składniki
Przygotowanie babki cytrynowej dwukolorowej zacznij od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę.
Cytrynę dokładnie wyszczotkuj. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok do miseczki.
Do ubitych jajek dodaj olej i sok oraz skórkę z cytryny. Składniki zmiksuj. Następnie dodawaj kolejno proszek do pieczenia, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Ciasto ucieraj w jedną stronę do momentu połączenia składników.
1/3 zmiksowanego ciasta przelej do osobnej miski. Dodaj do niego kakao. Składniki wymieszaj do połączenia.
Formę na babkę natłuść masłem i oprósz bułką tartą. Jasne i ciemne ciasto przelewaj naprzemiennie do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Babkę cytrynową dwukolorową piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).