Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Babka cytrynowa króluje dumnie na stole Wielkanocnym co roku. Jest idealnie cytrynowa, a największą robotę robi w tym przepisie lukier, który jest mega cytrynowy i słodziutki.
mikser, miska, piekarnik
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 784
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 115
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 142
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 784
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 115
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 142
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę do uzyskania białego koloru tej masy. Jeżeli składniki są dobrze utarte dodajemy mąkę i jajka na zmianę, to znaczy 1 jajko i kilka łyżek mąki i tak kilka razy. Nie dajemy wszystkiego na raz. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem i obczepanej bułką tartą formy. Pieczemy w 175 stopniach 45 minut.
Lukier robimy następująco. Cukier wsypujemy do miseczki (ja nie przesiewam) i dodajemy sok z połowy cytryny i skórkę z cytryny. Jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy łyżeczkę mleka, jeżeli za rzadki dodajemy cukru. Upieczoną, wystudzoną babkę polewamy lukrem. Smacznego!