Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Babka cytrynowa króluje dumnie na stole Wielkanocnym co roku. Jest idealnie cytrynowa, a największą robotę robi w tym przepisie lukier, który jest mega cytrynowy i słodziutki.
mikser, miska, piekarnik
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 193
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 362
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10923
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 193
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 362
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10923
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę do uzyskania białego koloru tej masy. Jeżeli składniki są dobrze utarte dodajemy mąkę i jajka na zmianę, to znaczy 1 jajko i kilka łyżek mąki i tak kilka razy. Nie dajemy wszystkiego na raz. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem i obczepanej bułką tartą formy. Pieczemy w 175 stopniach 45 minut.
Lukier robimy następująco. Cukier wsypujemy do miseczki (ja nie przesiewam) i dodajemy sok z połowy cytryny i skórkę z cytryny. Jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy łyżeczkę mleka, jeżeli za rzadki dodajemy cukru. Upieczoną, wystudzoną babkę polewamy lukrem. Smacznego!