Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami. Lekka jak puch!
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Składniki
Wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek wyrób na gładkie ciasto, aż przestanie się lepić (ok. 15 min) Pod koniec dodaj masło, wyrób do dobrego połączenia Na samym końcu wsyp rodzynki Dobrze wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 30-60 min Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką, kominek wyłóż dokładnie papierem do pieczenia Wyrośnięte ciasto przerób przez kilka minut Przełóż do przygotowanej formy wyrównując i wypełniając wszystkie szczeliny Przykryj folią spożywczą i odstaw do napuszenia na ok. 30 min Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30-45 min * Po 30 min sprawdź patyczkiem czy ciasto upiekło się w środku. * Uwaga! Piecz tylko do momentu aż patyczek będzie suchy, w przeciwnym razie ciasto wyjdzie przesuszone. U mnie piekło się 40 min. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw w formie na 5 min Po tym czasie ciasto wyciągnij z formy i wystudź na kratce
Lukier: cukier puder rozetrzyj z kilkoma łyżkami wody lub soku, polej ostudzone ciasto lub posmaruj pędzelkiem