Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złocista babka drożdżowa według receptury podkarpackiej gospodyni z miasteczka Dukla. Swój niepowtarzalny kolor zawdzięcza mące kukurydzianej. Nie bez znaczenia jest również dobór w cieście wiejskich jajek, które także wpływają na piękną barwę wypieku. Babka drożdżowa dukielska odznacza się niezwykłą puszystością. Drożdże w tym wypieku pracują aż czterokrotnie. Pierwszy raz w zaczynie, następnie w misce tuż po zagnieceniu ciasta, kolejny raz formie przed pieczeniem i na koniec w piekarniku podczas pieczenia. W dukielskiej babce drożdżowej nie powinno zabraknąć sporej porcji rodzynek. Gotowe, świąteczne ciasto można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą.
Forma na babkę
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 373
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 373
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Składniki
Mleko delikatnie podgrzej - powinno być ciepłe, nie gorące. Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia.
Do miski wkrusz świeże drożdże. Dodaj 2 łyżki cukru. Wlej ciepłe mleko. Wsyp 2 łyżki mąki pszennej. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę pszenną razem z mąką kukurydzianą przesiej do miski. Wbij jedno całe jajko i 4 żółtka. Wsyp resztę cukru i szczyptę soli. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. W trakcie zagniatania do ciasta dodaj rozpuszczone masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno całkowicie odchodzić od miski i dłoni.
Wyrobione ciasto drożdżowe na babkę dukielską pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Formę na babkę wysmaruj od wewnątrz porządnie masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do środka. Ponowie odstaw do wyrośnięcia na koło 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Babkę drożdżową dukielską piecz przez około 50 minut.
Upieczoną babkę wystudź, wyciągnij z formy i udekoruj cukrem pudrem.