Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka parzona to jedna z moich ulubionych babek. Pełna rodzynek, skórki i migdałów. Pulchna i pachnąca. Piekę ją w dużej formie na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Babkę można obsypać po upieczeniu cukrem pudrem lub polukrować i dowolnie ozdobić. Nieodzowna na wielkanocnym stole tradycyjna babka drożdżowa.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 134
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 198
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 134
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 198
Składniki
2 łyżki mąki zalać jedną szklanka wrzącego mleka. Dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek, dodając szczyptę soli 50 g drożdży rozetrzeć z jedną łyżką cukru i gdy drożdże zrobią się płynne dodać do przestudzonego rozczynu z mąki i mleka. Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą Na koniec dodać namoczone i odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz migdały. Jeszcze raz wszystko dokładnie zarobić. Ciasto odstawić na chwilę do podrośnięcia
Ciasto przełożyć do dużej formy na babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Gdy ciasto podrośnie wstawić je do dobrze nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec ok 50 -60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone