Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka drożdżowa z ciastem parzonym i kakao to hit tegorocznej Wielkanocy. Pyszna, aromatyczna rozpływająca się w ustach.
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 688
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 36
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2159
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 187
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 688
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 36
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2159
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 187
Składniki
.Mąkę przesiewamy do miski. 2.Mleko w rondelku podgrzewamy do uzyskania letniej temperatury. 3. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. 4.Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. 5. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka. 6. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 7. Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. 8/ Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem wanilinowym. 9. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. 10. Delikatnie zagniatamy ciasto. 11 Ciasto parzone. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem, gdy masło się rozpuści dosypuję mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie. 12. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. 13. Do ciasta drożdżowego dodaje ciasto parzone 14 .Do ciasta dodajemy roztopione masło i w dalszym ciągu wyrabiamy. 15. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele, r oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. 16Całość wyrabiamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. 17. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy kakao 18. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). 18. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy, wycinamy 4 koło o średnicy wielkości babki, następnie układamy jeden na przemian: ciemne, jasne, ktore przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. 19. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia. 20. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 45-55 minut. 21.Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. 22. Babkę oblewamy lukrterm robimy dekoracje lub posypujemy cukrem pudrem.