Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka, jabłka, jabłka...Z ryżem, w naleśnikach, w kompocie - ale najpyszniejsze są oczywiście w cieście.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5445
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47920
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165764
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5445
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47920
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165764
Składniki
Składniki są podane na keksówkę. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, odstawić. W dużym garnku po kolei umieścić: drożdże, cukier, ciepłe mleko, rozbełtane jajka, olej i mąkę. Odstawić na około 1,5 godzinki w ciepłe miejsce, drożdżówka pracuje.
Po tym czasie wszystko wymieszać szpatułką do połączenia składników, przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka, posypać cynamonem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około pół godzinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut, powinno się przyrumienić. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. Pyszna, mięciutka, pachnąca jabłkami babka.