Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka, jabłka, jabłka...Z ryżem, w naleśnikach, w kompocie - ale najpyszniejsze są oczywiście w cieście.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 246
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 124
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 37
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 35
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 246
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 124
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 37
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 35
Składniki
Składniki są podane na keksówkę. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, odstawić. W dużym garnku po kolei umieścić: drożdże, cukier, ciepłe mleko, rozbełtane jajka, olej i mąkę. Odstawić na około 1,5 godzinki w ciepłe miejsce, drożdżówka pracuje.
Po tym czasie wszystko wymieszać szpatułką do połączenia składników, przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka, posypać cynamonem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około pół godzinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut, powinno się przyrumienić. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. Pyszna, mięciutka, pachnąca jabłkami babka.