Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka, jabłka, jabłka...Z ryżem, w naleśnikach, w kompocie - ale najpyszniejsze są oczywiście w cieście.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 41237
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3168
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 1627
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 41237
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3168
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 1627
Składniki
Składniki są podane na keksówkę. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, odstawić. W dużym garnku po kolei umieścić: drożdże, cukier, ciepłe mleko, rozbełtane jajka, olej i mąkę. Odstawić na około 1,5 godzinki w ciepłe miejsce, drożdżówka pracuje.
Po tym czasie wszystko wymieszać szpatułką do połączenia składników, przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka, posypać cynamonem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około pół godzinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut, powinno się przyrumienić. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. Pyszna, mięciutka, pachnąca jabłkami babka.