Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega migdałowa babka drożdżowa.
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 819
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113320
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1332
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 850
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 819
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113320
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1332
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 850
Składniki
Drożdże roztarłem z łyżką cukru ,dodałem 150 g mąki ,szczyptę soli ,zalałem ciepłym mlekiem ,dokładnie wymieszałem i odstawiłem do wyrośnięcia. Szafran zalałem spirytusem ,odstawiłem na godzinę ,przecedziłem. Migdały sparzyłem ,obrałem i drobno posiekałem. Rodzynki zalałem ciepłą wodą ,osączyłem. Żółtka utarłem z cukrem. Masło roztopiłem i ostudziłem. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość ,dodałem utarte żółtka i dokładnie wyrobiłem ciasto. Białka ze szczyptą soli ubiłem na sztywną pianę. Do ciasta dodałem resztę mąki ,masło ,rodzynki ,migdały ,skórkę pomarańczową ,olejek migdałowy ,szafran ze spirytusem ,pianę. Wyrabiałem do czasu ,kiedy ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Formę wysmarowałem masłem i oprószyłem mąką. Napełniłem ciastem do 2/3 wysokości formy ,odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C ,piekłem przez 10 min. Następnie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 45 min.