Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega migdałowa babka drożdżowa.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12851
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1458
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14122
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5862
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12851
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1458
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14122
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5862
Składniki
Drożdże roztarłem z łyżką cukru ,dodałem 150 g mąki ,szczyptę soli ,zalałem ciepłym mlekiem ,dokładnie wymieszałem i odstawiłem do wyrośnięcia. Szafran zalałem spirytusem ,odstawiłem na godzinę ,przecedziłem. Migdały sparzyłem ,obrałem i drobno posiekałem. Rodzynki zalałem ciepłą wodą ,osączyłem. Żółtka utarłem z cukrem. Masło roztopiłem i ostudziłem. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość ,dodałem utarte żółtka i dokładnie wyrobiłem ciasto. Białka ze szczyptą soli ubiłem na sztywną pianę. Do ciasta dodałem resztę mąki ,masło ,rodzynki ,migdały ,skórkę pomarańczową ,olejek migdałowy ,szafran ze spirytusem ,pianę. Wyrabiałem do czasu ,kiedy ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Formę wysmarowałem masłem i oprószyłem mąką. Napełniłem ciastem do 2/3 wysokości formy ,odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C ,piekłem przez 10 min. Następnie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 45 min.