Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka drożdżowa z rodzynkami to klasyczne ciasto, które choć wymaga długiego czasu wyrastania, to z pewnością warto je wypróbować.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Przygotuj rodzynki. Dzień przed upieczeniem ciasta włóż rodzynki do garnuszka. Zalej je wodą i dodaj cukier. Zagotuj, a następnie wyłącz ogień i dodaj rum. Ostudź i wstaw do lodówki na noc.
Przygotuj syrop. Rodzynki odcedź z płynu, pozostawiając go do dalszego wykorzystania. W garnuszku rozgrzej wodę z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj płyn z moczenia rodzynek. Odstaw całość na bok.
Przygotuj ciasto. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem. Dodaj przesianą mąkę i sól. Wymieszaj wszystko mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Dodaj lekko rozbełtane jajka i żółtka, a następnie skórki cytrynowe z cukrem. Zwiększ prędkość miksera i ugniataj ciasto przez 10 minut. Zmniejsz prędkość i dodawaj partiami masło o temperaturze pokojowej. Zagniataj przez kolejne 10 minut, aż masa będzie gładka i elastyczna. Wyjmij ciasto z miski i połącz z rodzynkami. Przełóż je do czystej miski i przykryj wilgotną, czystą ściereczką. Pozostaw na 90-180 minut, do podwojenia objętości. Mocno uderzaj ciasto, wypychając nadmiar powietrza. Przykryj ponownie masę i wstaw ją do lodówki na 2 godziny. Co pół godziny odpowietrzaj ciasto.
Formę do babki o średnicy 25 cm i objętości 3 litrów wysmaruj masłem. Przełóż masę do formy i wyrównaj. Przykryj ją pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
Zdejmij papier i piecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 190 st. Celsjusza. Następnie przykryj formę folią aluminiową i piecz przez kolejne 20 minut. Natychmiast wyjmij babkę i obficie polej syropem cukrowym. Babkę drożdżową z rodzynkami podawaj posypaną cukrem pudrem i płatkami czekoladowymi.