Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze jedna moja propozycja na ciasto z dynią w roli głównej. Warto korzystać z tego złocistego, wartościowego warzywa. A babka pięknie wyrosła i bardzo nam smakowała. Polecam.
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 2970
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 188
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 2970
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 188
Składniki
Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka lekko ubić mikserem. Dodać cukier, olej i puree z dyni. Nadal ubijać. Stopniowo dodawać mąkę. Połowę masy przelać do drugiego naczynia. Do pierwszego naczynia dodać cynamon. Wymieszać. Do drugiego naczynia dodać kakao i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Do foremki wlewać najpierw masę jaśniejszą, potem ciemniejszą. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania obydwóch mas. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st. C około 60 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka się upiekła. Wyjmować z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu. Wtedy posypać jeszcze cukrem pudrem.