Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka jest miękka, puszysta, wilgotna i bardzo czekoladowo-orzechowa. Ładnie wyrasta i jest nieskomplikowana w przygotowaniu. Gdy ją zrobię, mam zawsze pewność, że zostaną tylko okruszki. Oryginalny przepis pochodzi z książeczki Poradnika Domowego z lat dziewięćdziesiątych.
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45693
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23159
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1519
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45693
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23159
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1519
Składniki
Masło utrzeć. W osobnej misce utrzeć żółtka z szklanką cukru. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać resztę cukru. Masło połączyć z żółtkami i razem utrzeć. Następnie na przemian dodawać pianę z białek mąkę, wlać olejek waniliowy. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch wygładzić i ułożyć na nim kawałki czekolady i posypać rozdrobnionymi orzechami. Babkę piec w 180st przez 60min. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie na 5 minut. Po tym czasie wyjąć babkę na talerz i po 20minutach przykryć pokrywką do tortów lub miską i zostawić na noc.