Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka jest miękka, puszysta, wilgotna i bardzo czekoladowo-orzechowa. Ładnie wyrasta i jest nieskomplikowana w przygotowaniu. Gdy ją zrobię, mam zawsze pewność, że zostaną tylko okruszki. Oryginalny przepis pochodzi z książeczki Poradnika Domowego z lat dziewięćdziesiątych.
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16602
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 249
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 421
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16602
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 249
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 421
Składniki
Masło utrzeć. W osobnej misce utrzeć żółtka z szklanką cukru. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać resztę cukru. Masło połączyć z żółtkami i razem utrzeć. Następnie na przemian dodawać pianę z białek mąkę, wlać olejek waniliowy. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch wygładzić i ułożyć na nim kawałki czekolady i posypać rozdrobnionymi orzechami. Babkę piec w 180st przez 60min. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie na 5 minut. Po tym czasie wyjąć babkę na talerz i po 20minutach przykryć pokrywką do tortów lub miską i zostawić na noc.