Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaką babkę przygotujecie na tegoroczne święta? Oprócz klasycznej drożdżowej proponujemy upiec genialną w smaku, mocno orzeźwiająca babkę cytrynowo-pomarańczową. Dzięki dodaniu do ciasta jogurtu, a po upieczeniu babki, nasączeniu jej ponczem na długo pozostaje świeża i wilgotna. Jak zrobić babkę? Babka jogurtowa z nutką cytryny i pomarańczy jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że utrzesz masło z cukrem i zmiksujesz z resztą składników. Wypiek wyjdzie idealny, jeśli wszystkie składniki przed pieczeniem będą mieć temperaturę pokojową. Pamiętaj również o tym, żeby prawidłowo zetrzeć skórkę z owoców. Zwróć uwagę, aby nie ścierać białej warstwy, która ma charakterystyczny gorzki smak. Jaką polewę przygotować do babki? Do babki jogurtowej cytrynowo-pomarańczowej będzie pasować klasyczny lukier. Świetnie sprawdzi się również polewa z białej czekolady, którą przygotowujesz, łącząc podgrzaną śmietankę 36% wraz z czekoladą.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4729
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4729
Składniki
Cytrynę i pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, po czym sparz wrzątkiem i osusz. Otrzyj skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach z cytryny i z połowy pomarańczy. Zwróć uwagę, aby zetrzeć samą skórkę bez białej warstwy.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiej do miski
Masło utrzyj z cukrem, gdy przestanie chrzęścić, dodaj po jednym jajku, gdy składniki się połączą wsyp mąkę i całość wymieszaj lub zmiksuj na wolnych obrotach. Następnie, nie przestając miksować, dodaj jogurt, skórki otarte z owoców i sok z cytryny.
Gotową masę przelej do foremki natłuszczonej masłem. Piecz w 170 stopniach przez 65 minut.
Przygotuj poncz. Do garnka wlej sok z pomarańczy i cytryny. Podgrzej na małym ogniu, po czym wsyp cukier i zagotuj. Od momentu zagotowania, trzymaj na palniku jeszcze przez 2 minuty.
Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i odstaw na 20 minut do przestudzenia. Ciasto wyciągnij ostrożnie z foremki i za pomocą pędzelka nasącz je wcześniej zrobionym ponczem.
Przygotuj lukier. Do miseczki wsyp cukier puder, cały czas mieszając, dolewaj sok z cytryny. Mieszaj do momentu uzyskania konsystencji lukru. Gotowym lukrem polej ciasto i posyp skórką otartą z cytryny.