Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz szybkiego ciasta, które możesz zaserwować na święta wielkanocne lub po prostu na podwieczorek, skorzystaj z naszego przepisy na pyszną babkę jogurtową z owocami. Do naszego wypieku wybraliśmy mrożone wiśnie, ale świetnie sprawdzą się również świeże maliny lub borówki. Babka upieczona na bazie jogurtu jest wilgotna i puszysta. Dodatek ten sprawia również, że do wypieku można dodać o wiele mniej tłuszczu (masła czy oleju). Z czym podawać babkę jogurtową? Możesz po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć ją cukrem pudrem lub polać samodzielnie zrobionym lukrem, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i pełnoziarnistą wraz z proszkiem do pieczenia.
Do wysokiego i szerokiego naczynia wbij jajka i wlej olej. Miksuj je na średnich obrotach dosypując porcje cukru. Gdy słodzik przestanie chrzęścić, wyłącz mikser. Do masy dodaj jogurt, całość wymieszaj.
Połącz mokre składniki razem z suchymi, dorzuć mrożone owoce. Masę dokładnie wymieszaj, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki.
Gotową masę przelej do natłuszczonej formy na babkę. Piecz w 180 stopniach przez 45-50 minut.
Upieczoną babkę jogurtową może podać posypaną cukrem pudrem lub polaną domowym lukrem.