Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, bardzo puszysta baba idealna na Wielkanoc. Dodamy do ciasta maślankę, aby była wilgotna i kajmak dla uzyskania karmelowego smaku. Wymieszamy wszystkie składniki mikserem i upieczemy. Proste pieczenie a efekt wspaniały. Wszystkim będzie smakowała!
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 817
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 817
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (bez termoobiegu). Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Masło Ubijamy na puch mikserem. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Miksujemy 3-4 minuty. Następnie dokładamy po łyżce masę kajmakową, stale mieszając. Teraz dokładamy po jednym jajku i krótko mieszamy. Masa może trochę wyglądać na zwarzoną, to nic złego. Po dodaniu mąki ciasto uzyska właściwą konsystencję.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dosypujemy do ciasta na przemian z maślanką w 2-3 etapach, stale miksując. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dużą formę babkową z kominem 24 cm średnicy starannie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto.
Babkę pieczemy 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie dekorujemy według uznania.
My polałyśmy babkę czekoladą gorzką roztopioną z odrobiną mleka w kąpieli wodnej i przyozdobiłyśmy marcepanowymi jajeczkami. Babka kajmakowa na Wielkanoc gotowa!