Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj babka kakaowa o smaku piernika. Babka miękka, pulchna i wilgotna. Podczas pieczenia zapach unosi się po całym mieszkaniu.
foremka, mikser, rondel , łyżka drewniana, papier do pieczenia,
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4343
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 199
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4343
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 199
Składniki
W rondlu z grubym dnem rozpuścić margarynę , cukier, dodać miód, przyprawę korzenną, kakao, powidła śliwkowe oraz szczyptę cynamonu. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru cały czas mieszając by się nie przypaliło. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru zdjąć z ognia i wystudzić, dodać przygotowane , posiekane orzechy. Do przestudzonej masy dodać mleko oraz jajka , miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. (Wielkość kek sówki to 30 /11 cm). Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę udekorować według uznania można polukrować, oprószyć cukrem pudrem czy polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Przygotowanie masy.
Ciasto gotowe do pieczenia.
Babka po upieczeniu gotowa do podania.