Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Miska, waga kuchenna, łyżka stołowa, mała łyżeczka, sitko, forma karbowana
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10282
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 91
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 79
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 881
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10282
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 91
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 79
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 881
Składniki
Formę do babki posmaruj dokładnie tłuszczem, oprósz mąką . Mak sparz wrzątkiem przez kilka minut, dokładnie odcedź ( nie trzeba go mielić ). Piekarnik rozgrzej do 180 C.
Masło utrzyj na puszystą masę . Następnie dodając stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym dalej ucieraj. Jajka roztrzep widelcem lub rózgą cukierniczą w misce, wlewaj partiami do masy, ucieraj do połączenia się składników.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko, a następnie wymieszaj z solą i mąką kukurydzianą . Dodawaj na przemian z ajerkoniakiem do masy maślanej, wymieszaj do połączenia się składników.
1/3 ciasta wymieszaj z makiem, wylej na spód przygotowanej foremki. Na górę wyłóż masę białą , wyrównaj łyżką . Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy babka jest już upieczona.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce na 15 minut. Po tym czasie wyjmij babkę z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia. Babeczka powinna bez problemu ładnie wyjść z formy.
Babkę można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub białym lukrem.
Smacznego !