Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Miska, waga kuchenna, łyżka stołowa, mała łyżeczka, sitko, forma karbowana
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 626
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 843
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 665
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 626
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 843
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 665
Składniki
Formę do babki posmaruj dokładnie tłuszczem, oprósz mąką . Mak sparz wrzątkiem przez kilka minut, dokładnie odcedź ( nie trzeba go mielić ). Piekarnik rozgrzej do 180 C.
Masło utrzyj na puszystą masę . Następnie dodając stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym dalej ucieraj. Jajka roztrzep widelcem lub rózgą cukierniczą w misce, wlewaj partiami do masy, ucieraj do połączenia się składników.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko, a następnie wymieszaj z solą i mąką kukurydzianą . Dodawaj na przemian z ajerkoniakiem do masy maślanej, wymieszaj do połączenia się składników.
1/3 ciasta wymieszaj z makiem, wylej na spód przygotowanej foremki. Na górę wyłóż masę białą , wyrównaj łyżką . Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy babka jest już upieczona.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce na 15 minut. Po tym czasie wyjmij babkę z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia. Babeczka powinna bez problemu ładnie wyjść z formy.
Babkę można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub białym lukrem.
Smacznego !