Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny łakoć dla kawoszy i nie tylko:) Kiedy się spróbuje to trudno się od niej oderwać:)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113133
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 528
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 884
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 641
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113133
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 528
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 884
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 641
Składniki
Masło topimy i zostawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Jajka ubijamy do białości, następnie dodajemy cukier dalej ubijając. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, ubijamy. Na końcu dodajemy masło i rozpuszczoną w wodzie wystudzoną kawę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną kaszy manny. Przelewamy ciasto.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Wyjmujemy i studzimy przez około 30 minut. Następnie wyjmujemy z blaszki na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie wykonujemy poncz. Mocną kawę łączymy z cukrem i syropem waniliowym, zagotowujemy mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i gorącym ponczem polewamy babkę. Kiedy babka wchłonie poncz będzie gotowa do spożycia. Smacznego:)