Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka klasyczna drożdżowa"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 427
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 126
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 44
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 60
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 36
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 64
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 427
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 126
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 44
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 60
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 36
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 64
Składniki
Do niedużego garnuszka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, kilka łyżek letniego mleka, łyżkę mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką, na 20-30 min odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło lub margarynę włóż do rondelka, roztop i wystudź. Rodzynki namocz na 10 min we wrzątku, następnie osącz na sitku.
Żółtka oraz jajko utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko oraz wystudzony tłuszcz.
Wyrabiaj np. mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego lub ręcznie na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodaj rodzynki oraz skórkę pomarańczową i wyrób jeszcze raz. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, aż ciasto podwoi swą objętość. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. Włóż ciasto, przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gdy baba wystygnie, możesz ją polać lukrem lub polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie