Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muszę przyznać, że tak delikatnego ciasta, tak wilgotnego i tak pysznego jeszcze nigdy nie próbowałam. Ostrzegam wszystkich, którzy wypróbują przepis: ona uzależnia:) Jeden kęs to po prostu za mało, musisz sięgnąć po następny.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 85
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 412
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 169
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 156
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 85
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 412
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 169
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 156
Składniki
Żółtka ucieram z cukrem na pianę i odstawiam na 20 min. W tym czasie umytą i obraną marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do żółtek dodaję masło i miksuję. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane. Dorzucam skórki kandyzowane i pomarańczę pokrojoną w kostkę. Wlewam sok pomarańczowy i jeszcze chwilę miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu daję startą marchew, przemieszam do połączenia składników i przekładam do formy z kominkiem nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i piekę 60 min. Po upieczeniu ciasto zostawiam na jakieś 30 min w piekarniku, następnie wyjmuję i zostawiam w foremce, aż całkiem wystygnie. Pomarańcze obieram ze skórki i kroję w plasterki. Z wody i cukru gotuję syrop do nitki, wrzucam pokrojone pomarańcze i gotuję na wolnym ogniu aż powstanie coś w rodzaju dżemu. Pomadę studzę i polewam zimną babkę.