Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubie babki ponieważ są łatwe w wykonaniu i zawsze dobrze smakują, a ten rodzaj babki szczególnie dobrze mi się kojarzy. Pamiętam jak przygotowywałam ją z moja koleżanką i jej mamą na nasz balik karnawałowy organizowany w podstawówce.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Oddzielam żółtka od białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na gładką masę. Masło topię i studzę. Do żółtek wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie miksuję. Dodaję białkową pianę oraz przestudzone masło i znów dokładnie miksuję.
Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao, a do drugiej posiekane migdały.
Formę smaruję masłem. Ciasto przekładam łyżką, naprzemienne raz ciasto z kakaem, raz ciasto z migdałami. Babkę piekę 45 minut w temperaturze 200 st. C. Wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.