Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka marmurkowa to klasyka w polskiej kuchni! Świąteczna, ładnie wyglądająca, a do tego puszysta i sypka.
Średnica formy: ok. 23-24 cm
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15368
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4595
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 266
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2703
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4824
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15368
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4595
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 266
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2703
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4824
Składniki
Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Konsystencja powinna być gęsta, ale lejąca. Wylej lukier na wierzch babki marmurkowej i od razu posyp ją kolorowymi dodatkami.
Przygotuj ciasto. Białka oddziel od żółtek i połącz je z odrobiną soli. Ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając połowę porcji cukru pudru, aż masa będzie puszysta. W drugiej misce utrzyj masło z obydwoma cukrami na jasną masę. Dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując.
W osobnej misce połącz mąkę pszenną, ziemniaczaną, budynie i proszek do pieczenia. Wsyp do masy jajeczno-maślanej i zmiksuj tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek – najlepiej łyżką lub szpatułką.
Odłóż około ⅓ ciasta do osobnej miski. Dodaj do niej kakao i mleko, delikatnie wymieszaj.
Formę o wielkości około 23-24 cm natłuść masłem. Na dno wylej 1/3 porcji masy białej, następnie całą masę z kakao, a na koniec pozostałą jasną część. Możesz przemieszać wierzch nożem, aby uzyskać efekt marmurka.
Wstaw do nagrzanego piekarnika (góra-dół) i piecz ok. 60 minut w 160°C – do suchego patyczka.