Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna babka, inna od tradycyjnych babek pieczonych w naszych domach. Całoroczna. Wyborna do popołudniowej kawy, ale też doskonała na świąteczny stół. Ten przepis jest o tyle ciekawy, że ciasto jasne zawiera, jako jeden ze składników, marchewkę. Po upieczeniu nie jest wyczuwalny jej smak. Oprócz tego sporo migdałów. Tak więc ciasto jasne to ciasto migdałowe z dodatkiem marchewki, a ciasto ciemne to ciasto makowe. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne! Długo zachowuje świeżość.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11581
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6616
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5523
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13698
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11581
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6616
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5523
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13698
Składniki
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach
Margarynę lub masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli.Kolejno dodajemy po jednym jajku stale ucierając.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 50 g zmielonych migdałów, a następnie dodajemy ją na przemian z mlekiem do ciasta, starannie mieszając
Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pozostałe 50 g zmielonych migdałów i startą marchewkę. Do drugiej części ciasta dodajemy masę makową, kilka kropli aromatu migdałowego i pół łyżeczki kakao.
Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wkładamy do niej na przemian obie części ciasta zaczynając od ciasta jasnego. Ciasto w keksówce mieszamy delikatnie trzonkiem łyżki tworząc marmurek.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 175 stopni.
Więcej na blogu Domowa Kuchnia Aniki